“Ik woon al 25 jaar in Deventer, maar op deze plek ben ik nog nooit geweest. Prachtig”

Verwondering over natuur dicht bij huis

‘Ik woon al 25 jaar in Deventer, maar op deze plek ben ik nog nooit geweest. Wat is het hier prachtig!’ Deze uitroep klonk halverwege een van de Groene Karavaan- wandelingen in Salland. Het is misschien wel het mooiste compliment, als je mensen wilt laten kennismaken met natuur dichtbij huis.

Verwondering over de natuur dichtbij huis stond centraal tijdens wandelingen en excursies vanuit de Groene Karavaan Salland. Zo gingen mensen op zoek naar paddenstoelen in de bermen van een weg in Diepenveen, die bekend staat als paddenstoelenparadijs. Een andere groep trok het ooibos in langs de IJssel bij Fortmond, om alles te leren over bomen in de uiterwaarden. Zo’n zestig inwoners deden mee.

Verwonderen
Bomen stonden ook in het middelpunt van een wandeling door het stadspark op De Worp in Deventer, onder leiding van een IVN-gids. In Deventer kreeg een groep kinderen uitleg over stadsnatuur, en IJsselliefhebber Wim Eikelboom liet een groep belangstellenden zich verwonderen over de charme van het landschap langs de rivier.

Nieuwsgierig
Begeleider van de paddenstoelenwandeling, Rogier Battem, ging gewapend met een campingbrandertje,  met mensen op pad om eetbare paddenstoelen te plukken en te proeven. ‘De Groene Karavaan is een mooi initiatief om mensen nieuwe natuurervaringen te bieden. De natuur als voedselbron maakt nieuwsgierig’, zegt hij.

Ook zin om de omgeving te verkennen?

Ontdek zelf de mooie wandelingen voor de natuurgebieden van Salland: het Boetelerveld, de Luttenberg en de uiterwaarden langs de IJssel. De wandelroutes vind je op onze inspiratiepagina. Daar staan nog meer buitenactiviteiten om aan mee te doen.