“Je hoeft geen groene vingers te hebben om mee te doen”

Door de bomen het bos weer zien

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, zoveel groene initiatieven timmeren aan de weg. Fransjan de Waard bedacht daarom een marktplein in Olst waar Sallandse groene initiatieven zich presenteerden. Hij noemde het ‘In Groene Doen’.

Ruim vijftien vrijwilligers en bedrijven waren present met hun duurzame initiatief. Variërend van het planten van heggen, compost maken, draden weven van bloemblad, afkoppelen regenpijpen, regionaal gezond voedsel en zo meer. Er was een ruilbeurs voor plantjes en je kon puur natuur-sappen proeven.

Alle kleuren vingers
Deelnemer Roelof Vossebeld bouwt duurzame huizen van hout en stro in Salland. ‘Ik vind het hartstikke goed dat deze markt georganiseerd is, want hier komt alles bij elkaar dat bezig is met goed zijn voor de wereld.’ Fransjan de Waard knikt instemmend: ‘We laten zien wat er leeft. Onze boodschap is: je hoeft geen groene vingers te hebben om mee te doen. Alle kleuren vingers zijn welkom om als vrijwilliger iets te betekenen.”  Zelf is Fransjan betrokken bij Eetbaar Olst-Wijhe. Deze stichting zet zich in voor een natuurlijker landschap rond Olst en Wijhe, waarin groenten en fruit worden geteeld voor eigen inwoners.

Buiten de bubbel
Het liep niet storm, maar Fransjan kijkt tevreden terug op de eerste editie van ‘In Groene Doen’.  Die voorziet volgens hem in een behoefte. ‘We willen mensen aanspreken buiten onze eigen bubbel en verbinding zoeken met bedrijven en sociaal-culturele instellingen. Dat moet echt bij burgerinitiatief vandaan komen. Maar we hebben aan provincie Overijssel te danken dat we een groene markt konden organiseren. Op eigen kracht hadden we dat niet voor elkaar gekregen.’   

Op zoek naar groene initiatieven?

Op de volgende pagina vind je veel groene initiatieven waar je je bij kunt aansluiten. Of door kunt laten aansteken, zoals Eetbaar Olst-Wijhe.