“We leerden om de mens niet centraal te stellen”

Huizen bouwen door de ogen van een mus

Stel je bouwt een huis met een tuin en bij het ontwerp kijk je door de ogen van een huismus. Hoe gaat het huis en de tuin er dan uitzien? Saxion-student Aniek Wierstra dacht erover in de workshop ‘ Huis, boom, beest en ik’. “Het is een interessante vraag! We leerden om de mens niet centraal te stellen, maar het geheel van de omgeving.”
Speciaal voor De Groene Karavaan ontwikkelde Marieke de Keijzer, projectleider natuurinclusief ontwerp bij Natuur voor Elkaar, het natuuratelier ‘Huis, boom, beest en ik’. In dit natuuratelier maakt ze jongeren bewust van de waarde van natuur in de eigen leefomgeving. Deze keer gingen Saxion-studenten aan de slag met het natuurinclusief bouwen.

Je eerste natuurherinnering
‘Vaak start ik zo’n bijeenkomst met de vraag: Wat is je eerste natuurherinnering? Of: Wanneer heb je de natuur heel intens beleefd?’ Juist de beleving van en verwondering over de natuur is een belangrijke aanjager om mensen meer rekening te laten houden met natuur in hun dagelijks leven.  

Door de ogen van een mus
De studenten moesten zich bij een bouwproject in een dier verplaatsen. Zo leerden ze kijken door de ogen van bijvoorbeeld een huismus bij het ontwerpen van een huis. Ze namen ook een kijkje in de Aardehuizen in Olst. Marieke “Daar zagen ze dat het ook echt kán als je anders wilt bouwen, bijvoorbeeld met afvalstromen en samen met de natuur.“  Student Aniek is er blij mee: “Natuur is voor mij belangrijk. Ik kan er echt tot rust komen.’

Benieuwd hoe het woont in een natuurinclusief huis?

Ga eens kijken in de wijk Olstergaard in Olst. En doe in het ’t Natuurlijk Huus, inspiratiecenterum voor natuurlijk leven, ideeën op wat je in je eigen huis kunt doen.